İtalya’da Lise Eğitimi

İtalya’da Lise Eğitimi

Avrupa söz konusu olunca bilim, edebiyat, sanat, matematik gibi birçok alanda tarih boyunca yaşanan yenilikleri göz ardı etmek mümkün değildir. Bu köklü geleneklerin mirasçılarından biri de tahmin edilebileceği üzere İtalya’dır. Türkiye gibi Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden biri olan “Çizme”, yüzyıllar boyunca birçok Avrupa uygarlığına ev sahipliği yapması nedeniyle çok zengin bir tarihi ve kültürel mirası barındırmaktadır.

İşte bu zengin miras ve gelenek, tüm dünyadan gençleri bu harikulade ülkeye çekmektedir. Özellikle İtalya’nın sanat, mimari ve moda gibi alanlarda halen dünyanın en önde gelen ekolüne ve üniversitelerine sahip olması, Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülkeden genç öğrencileri İtalyan okullarına başvurmaya yönlendirmektedir.

Farklı alanlarda uzmanlaşma olanağı

İtalya eğitim sistemine geldiğimizde; İtalya’da zorunlu eğitim 6-14 yaşları arası için geçerlidir ki, bu 8 yıllık zorunlu eğitimin ilk 5 yılı ilkokul, sonraki 3 yılı ise ortaokuldan ibarettir. İtalya’da lise eğitimi ise 14-19 yaş arası öğrencileri kapsar ve öğrencilere 5 yıl süreyle eğitim verilir. 5+3 yıllık ilkokul ve ortaokul öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler, kendilerine farklı alanlarda uzmanlaşma imkânı tanıyan İtalyan liselerinde eğitimlerine devam ederler.

Bu lise türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Klasik Lise (Liceo Classico)
  • Fen Lisesi (Liceo Scientifico)
  • Güzel Sanatlar Lisesi (Liceo Artistico)
  • Öğretmen Liseleri (Istituto Magistrale)
  • Sanat Okulları (Istituto d’Arte)
  • Teknik Enstitüler (Istituti Tecnici)
  • Profesyonel Enstitüler (Istituto Professionali)

8 yıllık zorunlu eğitimin ardından gelen 5 yıllık lise eğitimi de bittikten sonra, öğrenciler Maturita adı verilen sınava tabi tutulur. Lise eğitimini tamamlayan gençlerin yaklaşık %30’u ise eğitim hayatlarını üniversite ile sürdürür.

Gönüllü ailelerin yanında tam pansiyon konaklama

İtalya’da lise eğitiminin bir parçası olarak okullar öğrencilerin bağlarının kuvvetlenmesi ve ülkenin tarihi ve kültürel değerleriyle tanışabilmeleri için sıkça geziler düzenlerler. İtalya’da lise okumak için bu ülkeye gelen öğrenciler, gönüllü ailelerin yanında tam pansiyon olarak kalabilirler ki, bu aileler doğal olarak çok büyük özenle seçilmektedir.

Ara sınıfta kayıt imkanı

Türkiye’den gidip İtalya’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerimizin 14-18 yaş aralığında olması gerekmektedir. Bu da demektir ki, öğrencilerimiz ara sınıflarda ya da son sınıfta bir dönemliğine ya da bir akademik yıllığına İtalya’da lise eğitimlerine devam edebilirler. İtalyan liselerinin M.E.B. denklikleri bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi için adresiniz Test Hizmetleri

İtalya’da lise okuma fiyatları ve yine İtalya’da lise okumak için gerekenler, İtalya öğrenci değişim programı ile lise eğitimi almak isteyen tüm öğrencilerimize ve velilerimize Test Hizmetleri’nin uzman danışmanları tarafından sunulmaktadır.

Bizimle iletişime geçin, aklınıza takılan veya öğrenmek istediğiniz herhangi bir soru ya da istek için bize mesajınızı bırakın. Biz de en kısa zamanda mesajınızı değerlendirip size geri dönüş yapalım.

Başvur






    Uluslararası sınavlarda başarıya bir adım daha yaklaşın! Online Kayıt